Organiczny olej jojoba

CHF 13.00CHF 32.00

wysyłka w ciągu dwóch dni

SKU: Brak danych Kategorie: , , , ,

Organiczny olej jojoba ecocert tłoczony na zimno, nierafinowany

Organiczny olej jojoba tłoczony jest na zimno z nasion owocu kalifornijskiego krzewu Simmondsia – Jojoba, rośliny odkrytej na pustyni Sonora.

Z owoców krzewu jojoba pozyskuje się krystaliczny, płynny wosk roślinny, potocznie zwany olejem jojoba. W temperaturze pokojowej olej przybiera rzadką konsystencję. Olejek przyjmuje formę stałą poniżej 8 stopni Celsjusza, np. po włożeniu do lodówki. Jest bardzo wytrzymały i odporny na wysokie temperatury. Olejek jojoba nie jełczy i nie utlenia się. Dzięki temu zachowuje swoje właściwości i efekty jeszcze długo po otwarciu. Naturalny olejek jojoba pochodzi z ekologicznie czystych regionów Hiszpanii i jest żółty, o złotym odcieniu, delikatnie pachnący. Jest to olej tłoczony na zimno, nierafinowany, posiadający certyfikat Ecocert.

 

Właściwości organicznego oleju jojoba

Olejek jojoba ma doskonałe, naturalnie odżywiające i regenerujące właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Idealny do pielęgnacji każdego rodzaju skóry ze względu na swój skład zbliżony do struktury ludzkiego sebum. Dzięki wysokiej biologicznej zgodności z ludzką skórą doskonale dopasowuje się do wszystkich rodzajów skóry, jednocześnie wykazując korzystne działanie. Reguluje wydzielanie sebum w naskórku – uzupełnia jego niedobory i zapobiega wysuszaniu skóry lub redukuje nadmiar sebum w skórze łojotokowej. Nie zatyka porów, pozwala skórze oddychać i wypełnia ją pożądanymi witaminami. Ponadto krem z tym olejkiem łagodzi stany zapalne i podrażnienia oraz regeneruje naskórek i kompleksowo go chroni. Jest jednym z nielicznych olejków, które można stosować do cery tłustej. Olejek jojoba jest delikatny dla skóry, nawet wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Wnika w głębszą warstwę naskórka, doskonale go nawilżając i regenerując.

Olejek jojoba zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E (witamina młodości), witaminę F oraz fitosterole. Witamina E chroni skórę przed utratą włókien kolagenowych. Zawiera również skwalen – lipid zaliczany do węglowodorów, który jest naturalnie składnikiem ludzkiego sebum i wzmacnia płaszcz hydrolipidowy naszej skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Skwalen ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne oraz jest naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed wolnymi rodnikami. W przypadku łupieżu, egzemy i łuszczycy nawilży i ukoi.

 

Jak go używać?

Organiczny olejek jojoba można stosować jako kosmetyk bezpośrednio na skórę zamiastk kremu na dzień lubna noc oraz balsam do ciała, oraz jako dodatek do kosmetyków, często polecany również do pielęgnacji skóry dłoni i paznokci . Bardzo dobrze i szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na powierzchni skóry i włosów.

 

Jak go przechowywać?

Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej i ciemnym miejscu, czyli w szafce kuchennej.
Chronić przed światłem słonecznym.

 

Wyprodukowano w Hiszpanii

 

Jeśli chcesz znaleźć więcej olejków, mamy je wszystkie tutaj 🙂

 

Ponieważ dbamy o Twoją skórę i środowisko, w którym żyjemy, ten olejek jest zamknięty w szklanej butelce, którą możesz z łatwością recyklingować.

 

Butelka ze szkła bursztynowego.
Tylko do użytku zewnętrznego.
Unikać kontaktu z oczami.
Odpowiedni dla wszystkich powyżej 3 lat.
Wegański i nietestowany na zwierzętach.
Do codziennego użytku.

 

weight

100ml, 30ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Organiczny olej jojoba”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wózek sklepowy
Przewiń do góry